Selous Game Reserve

Het fenomenale Selous Game Reserve is met 55.000 km2 het grootste beschermde gebied in Afrika. Deze UNESCO World Heritage Site heeft een onvoorstelbare afmeting van 1,5 keer Nederland en is letterlijk een eindeloze Afrikaanse wildernis.

Algemeen

Met ruim 2.100 planten soorten en exceptioneel hoge concentraties zoogdieren herbergt de Selous – mede door haar afmeting – nog altijd een van de grootste wild volumes van het continent.

Door de aanwezigheid van zowel de Rufiji rivier als een aantal grote meren biedt Selous GR bijzonder afwisselende safari mogelijkheden. Met game drives, wandel safari, fly camping, boot safari en sport vissen is Selous de meest afwisselende safari bestemming van Tanzania.

In het kort:
  • Afrika's grootste natuur reservaat, goed voor 4 van de Big 5 (geen neushoorn)
  • laatste grote bolwerk van de Afrikaanse wilde hond
  • exceptionele vogeldiversiteit met ruim 440 soorten
  • een van de meest diverse safari bestemmingen

Beste reistijd Selous GR

De beste reistijd voor een safari in Selous GR is normaal gesproken tijdens de droge periode wanneer wild concentraties het hoogst zijn. Maar ook buiten deze periode zijn er uitstekende safari mogelijkheden. Persoonlijke interesses hebben invloed op welke periode het meest geschikt is voor jouw safari. Een precies advies blijft dus maatwerk.
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
 mogelijke reistijd
 goede reistijd
 Ideale reistijd

Biodiversiteit

Het geografisch landschap van de Selous varieert tussen 80 mt in het noord oosten tot 1.300 mt in het zuid westen. Het grootste deel wordt gekenmerkt door oude rivier valleien, moerassen, meren, heuvels, granieten kopjes en richels. Maar dominant bovenal zijn de permanente waterbronnen van de Luwegu, Ruaha en Rufiji rivieren.

Met populaties van ruim 120.000 buffels, 40.000 nijlpaarden, 15.000 olifanten en 4.000 leeuwen en heel veel andere herbivoren is de Selous een rauw safari paradijs. Concentraties nijlkrokodillen zijn in de noordelijk gelegen meren en Rufiji rivier het hoogste van Oost Afrika.

De 440 vogelsoorten en het open karakter van het landschap zorgt voor subliem vogel spotten. Ook vormt de Selous de laatste grote thuisbasis voor de bedreigde Afrikaanse wilde hond met een geschatte populatie van 1.300.

Het belang van behoud en bescherming in de Selous is dus enorm.

Stroperij

Maar een tumultueus recent verleden is helaas verantwoordelijk voor een sterke afname in o.a. de olifanten populatie. Van 55.000 (2008) naar zo’n 15.000 (2013) zijn zeer schokkende cijfers die de aandacht van de wereld hebben gevestigd op Selous. Maar gelukkig is er weer hoop – Selous is op haar weg terug met hernieuwde bescherming en aandacht.

Wild spotten in Selous is zeker goed maar niet zo eenvoudig als in de noordelijk parken. Zowel het landschap, afstand en het recente stroperij verleden dragen bij aan een rauwe en avontuurlijke safari belevenis waarbij wild gezocht moet worden.

Daar staat tegenover dat er maar heel weinig gebieden in Afrika zijn die zo’n wildernis gevoel geven als de Selous. En met activiteiten als boot safari’s, game drives, wandel safari’s, fly camping en sportvissen is het een van de meest diverse safari bestemmingen van Afrika.

Rijke historie

De geschiedenis van Afrika’s oudste wildreservaat gaat ver terug. Een aanzienlijk gedeelte van het huidige reservaat kreeg zijn eerste beschermde status in 1896 onder de toenmalig Duitse gouverneur en is sindsdien meerdere malen uitgebreid. Julius Nyerere – Tanzania eerste president – breidde begin 70’er jaren de Selous uit tot de huidige grootte.

Het park is vernoemd naar de Engelsman Fredrick Courtney Selous, een bekende jager en natuurbeschermer. Hij stierf in het park in 1917 tijdens de 1e wereld oorlog in 1917 niet ver van Beho Beho heuvels. Zijn graf is nog steeds te bezoeken in het reservaat.

Bereikbaarheid

Selous is dagelijks goed bereikbaar per vliegtuig vanuit zowel Dar es Salaam en het westelijk gelegen park Ruaha.

Selous – bijzonder wildlife

  • Roofdieren: leeuw, nijlkrokodil, wilde hond, luipaard, hyena
  • Herbivoren: giraf, nijlpaard, impala, kudu
  • Omnivoren: baviaan, civet

Selous – bijzondere vogels

  • Vogelsoorten: African skimmers, spur winged lapwing, African fish eagle, African spoonbill, African wattled lapwing, northern carmine bee eater
  • Vogeldiversiteit piekt in periode van november tot maart

Premium wildernis op 240 km van Dar es Salaam

De Selous GR is een uitzonderlijke grote wildernis en biedt voortreffelijke safari mogelijkheden in Tanzania’s ongerepte zuiden.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.