Reizen en COVID – 19

De pandemie van maart 2020 tot heden

Op de eerste plaats is de corona pandemie natuurlijk een tragedie voor betrokkenen die deze ziekte ernstige gezondheidsproblemen zagen veroorzaken. Tegelijkertijd hebben veel van de preventieve maatregelen een grote impact op het dagelijkse bestaan van mensen, zowel in Nederland als ver daarbuiten.

Zo bleef in het overgrote deel van Afrika weliswaar een acute gezondheidscrisis uit, maar werden hele bevolkingsgroepen keihard geraakt in hun dagelijkse bestaan. Het safari toerisme, dat in flinke delen van oost en zuidelijk Afrika inmiddels al 25 jaar voor stabiele economische vooruitgang zorgde, kwam volledig tot stilstand, met alle gevolgen van dien voor heel veel betrokkenen.

Gelukkig hebben onze reizigers zich begripvol getoond en hebben wij in 2020 samen met hun de nadruk kunnen leggen op het omboeken van bevestigde safari’s in plaats van het annuleren van reizen. Hiermee hebben we allemaal een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de ondersteuning van onze partners in Afrika waarvan ook zovelen afhankelijk zijn.

Nu durven we weer voorzichtig vooruit te kijken en te dromen van inspirerende safari’s. De vaccinatiegraad neemt langzaam maar gestaag toe en daarmee ook onze vrijheden. Natuurlijk is er rondom internationaal reizen nog veel onzeker, maar er is wel duidelijk zicht op een aanzienlijk verbeterende situatie. En daarmee gelukkig ook op het ondernemen van luxe maatwerk safari’s naar Afrika.

Deze pandemie heeft weliswaar heel veel veranderd, maar nog steeds wacht er een enorme wildernis in Afrika die ontdekt kan worden. En wij kunnen er niet op wachten om deze wildernis weer met jullie te kunnen delen.

Reizen tijdens COVID 19 – de belangrijkste zaken op een rij

Onderstaand tref je meer informatie over de belangrijkste aandachtspunten bij het boeken van een maatwerk safari tijdens de corona pandemie. Ook schetsen we een beeld van een aantal maatregelen die je mag verwachten wanneer je op safari gaat tijdens de huidige corona pandemie. Natuurlijk staan we graag klaar om persoonlijke situaties en de situatie op de bestemming nader met je te bespreken.

Corona situatie en maatregelen op de plaats van bestemming

De Covid-19 situatie en de Covid-19 maatregelen op de plaats van bestemming kunt u vinden in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De volgende link brengt je direct naar deze pagina en voorziet je van de meest actuele informatie.

Wijziging en annulering

Deze situatie verandert geregeld. Indien wij onze reisdiensten niet of niet veilig kunnen uitvoeren, zullen wij de reisdiensten wijzigen, annuleren, of je aanbieden deze om te boeken. Indien je zelf annuleert zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing. Je kunt een geboekte reis alleen kosteloos annuleren indien de omstandigheden op de bestemming zodanig verslechteren, dat dit aanzienlijke gevolgen heeft voor de uitvoering van de overeengekomen reisdiensten.

Kan ik bijvoorbeeld mijn reis annuleren bij een code oranje reisadvies? Een reis kan je altijd annuleren. Echter betekent een ‘code oranje’ reisadvies niet per definitie dat er ook aanzienlijke gevolgen voor de uitvoering van de overeengekomen reisdiensten van toepassing zijn. Dit houdt dus ook in dat bij een annulering omwille van een ‘code oranje’ reisadvies onze reguliere annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn.

Boekingsvoorwaarden met meer flexibiliteit

Voor de meeste boekingen die dit jaar worden gemaakt kunnen wij de reiziger aanvullende flexibiliteit bieden ten aanzien van het annuleren en omboeken van hun reis, mits de oorzaak voor het annuleren of omboeken van een bevestigde safari corona gerelateerd is. Zo kun je onder deze voorwaarden je reis bijvoorbeeld kosteloos omboeken naar een alternatieve datum in de toekomst.

Deze aanvullende flexibiliteit kan per bestemming verschillen en heeft tot doel om meer zekerheid te kunnen bieden. Wij adviseren wij je graag persoonlijk over wat de exacte condities zijn voor jouw bestemming.

Code oranje reisadvies

Veel landen buiten Europa worden aangemerkt met een ‘code oranje’ reisadvies. Dit houdt in dat alle niet essentiële reizen naar deze bestemming door de NL’se overheid wordt afgeraden. Tegelijkertijd is dit een advies van de overheid en geen verbod. Je kan en je mag dus afreizen naar landen met een ‘code oranje’ reisadvies.

Quarantaine bij terugkomst in Nederland

De Nederlandse overheid kan een quarantaineadvies of -verplichting hanteren wanneer u Nederland terug inreist. Bezoek de website van het ministerie van buitenlandse zaken voor het reisadvies geldend voor jouw bestemming via de volgende link.

Aanvullende eisen bij het (in)reizen en op de bestemming

Hou er rekening mee dat het land van bestemming aanvullende eisen kan stellen, zoals het tonen van een negatieve uitslag van een PCR test, een Covid-19vaccinatiebewijs, quarantainemaatregelen, het dragen van een mondkapje, afstandsmaatregelen, etc.. Dit komt voor risico van de reiziger. Hou er ook rekening mee dat het openbaar leven is beperkt en verder kan worden beperkt. Wij en onze reisdienstverleners kunnen eveneens aanvullende eisen stellen om de veiligheid te waarborgen of een wettelijke plicht na te leven.

Reis- en annuleringsverzekering

Onderdeel van de reisovereenkomsten tussen Inspired by Safaris en onze reizigers is dat wij iedere reisdeelnemer verplicht stellen om in het bezit te zijn van een uitgebreide reis- en annuleringsverzekering. Juist tijdens de corona pandemie is het van belang de polisvoorwaarden van beide goed door te nemen. Let er bijvoorbeeld op dat annuleringsverzekeringen geen dekkingsgaranties bieden voor het niet kunnen afreizen naar de bestemming door maatregelen die het gevolg zijn van Covid 19. Een uitzondering daarop vormt een besmetting met COVID – 19 bij een polishouder die als gevolg daarvan niet kan afreizen naar de geplande bestemming. Maar let op, slechts enkele verzekeraars bieden deze mogelijkheid.

Net als bij de annuleringsverzekering wordt bij de meeste reisverzekeringen geen dekking geboden voor corona gerelateerde incidenten tijdens je verblijf in het buitenland. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de kosten voor medische zorg die je mogelijk behoeft als resultaat van een covid infectie niet vergoed krijgt. Daarnaast is het van belang om een verzekeraar te kiezen die dekking biedt in een reisgebied met een code oranje reis advies, zoals bijvoorbeeld Allianz Global.

Corona of symptomen ervan op reis?

Het risico ten aanzien van het oplopen van corona, het vertonen van symptomen en de maatregelen en kosten die daarmee gepaard gaan komen voor eigen risico van de reiziger. Mogelijk wordt dit niet gedekt door een (reis)verzekering. Waar nodig zullen wij je in dat geval natuurlijk hulp en bijstand verlenen.

Garantiefonds GGTO dekking

Inspired by Safaris is aangesloten bij de ‘Garantiefonds regeling voor Gespecialiseerde Tour Operators’. Dit houdt in dat onze reizigers de zekerheid hebben dat hun reisgelden altijd zijn gewaarborgd in het geval dat wij als reisorganisator in financieel onvermogen raken. Zo heb je dus altijd de garantie dat je betaalde reisgelden gewaarborgd zijn. Voor meer informatie bezoek de website van de GGTO via deze link.

Calamiteitenfonds dekking

Inspired by Safaris is aangesloten bij de het calamiteitenfonds. Dit betekent dat onze reizigers worden ontzorgt doordat het Calamiteitenfonds de extra kosten vergoedt als gevolg van een mogelijke calamiteit op reis. Voor meer informatie over de exacte dekking van het Calamiteitenfonds bezoek je de website via deze link.

Beschikbaarheid safari kampen en lodges als gevolg van de corona pandemie

Het overgrote deel van de maatwerk safari’s die in 2020 zouden plaats vinden zijn doorgeschoven naar 2021. Hierdoor is de beschikbaarheid in veel safari kampen en lodges voor 2021 en 2022 beperkter dan normaal. Het is in deze tijd dan ook een goed idee om een maatwerk safari wat verder vooruit te plannen. Wij helpen je ook graag op weg om de best passende locaties te vinden voor jouw wensen.

Op safari met COVID -19 maatregelen

Eigenlijk is het overgrote deel van de preventiemaatregelen die je op safari ervaart gelijk aan die van de situatie thuis. Het uitgangspunt is en blijft het zoveel mogelijk reduceren van contact momenten en goede persoonlijke hygiëne.

Vertrek voorbereid

Het reduceren van contactmomenten op reis begint bijvoorbeeld al bij een goede voorbereiding. Om die reden raden wij al onze reizigers aan om hun inreisvisa voor de betreffende bestemming voorafgaand aan hun vertrek te regelen. Hiermee worden de contactmomenten en de verblijfsduur op doorstroomlocaties als vliegvelden sterk gereduceerd.

Aankomst en ontvangst

Eenmaal aangekomen op de internationale luchthaven van de bestemming is het standaard gebruik dat de immigratie contactloos de lichaamstemperatuur meet van alle arriverende reizigers.

Onze partners in de verschillende safari landen staan garant voor intensief getrainde werknemers om een veilige interactie tussen medewerkers en gasten te garanderen. Dit betekent dat gasten echt met open armen worden ontvangen, maar dat er tegelijkertijd ook strikte hygiëne maatregelen gelden voor zowel persoonlijke omgang als voor bagage.

In de safari kampen

Bij aankomst in nagenoeg alle safari kampen wordt opnieuw contactloos de lichaamstemperatuur van alle arriverende gasten gemeten.

De medewerker-teams in de safari kampen werken met een 2 wekelijkse quarantaine rotatie. Dat betekent dat voorafgaand aan hun werkzaamheden op deze afgelegen locaties de afzonderlijke teams 2 weken in isolatie gaan, alvorens ze hun werkzaamheden starten. Zowel gedurende deze 2 weken isolatie als tijdens de aanvang van hun werkzaamheden wordt dagelijks hun temperatuur gemeten. Alle medewerkers worden doorlopend intensief getraind in het toepassen van strikte corona protocollen en procedures.

In alle gemeenschappelijke ruimten van de safari kampen zijn hand desinfectie zuilen aanwezig voor het doorlopend hygiënisch reinigen van handen voor gebruik door zowel gasten als medewerkers. De kamers van gasten worden intensief gereinigd en gedesinfecteerd en worden met behulp van speciale checklists gecontroleerd en afgetekend door managers. De safarikamp-keukens werken volgens de hoogste internationale hygiëne standaarden en hebben naast de standaard hygiëne protocollen aanvullende hygiëne maatregelen en checks genomen.

Maaltijden in restaurants van de safari kampen worden geserveerd aan aparte tafels, ingedeeld per boeking. Daarnaast blijven zowel het zwembad als de winkeltjes in de safari kampen zoveel mogelijk geopend. Daarbij wordt aan de gasten gevraagd om alleen gelijktijdig met mensen uit dezelfde boeking gebruik te maken van deze ruimten.

Voor de safari activiteiten geldt dat tussen elke activiteit de auto of boot volgens strikte protocollen hygiënisch wordt gereinigd. Voor gebruik door de gasten is tijdens de activiteit in elke auto of boot hand desinfectiegel beschikbaar. Gedeelde activiteiten worden alleen gedaan wanneer beperkingen van sociale contacten kan worden gegarandeerd volgens de geldende normen.

Sundowners, bushpicnics en wandelsafari’s zijn activiteiten die momenteel uitsluitend per max 4 gasten worden aangeboden. We zijn er dan ook volledig op gericht om jouw safari zo plezierig, avontuurlijk maar ook veilig te laten verlopen.

Terugkeer naar Nederland

Om terug te kunnen reizen naar Nederland heb je een corona bewijs nodig. Dit betekent dat je 1 van de volgende 3 bewijzen moet laten zien:

  1. Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO. Of;
  2. Een negatief testbewijs (PCR/NAAT – test), niet ouder dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Een negatieve antigeentest niet ouder dan 24 uu voor vertrek naar Nederland. Of;
  3. Een herstel bewijs, waarvan de positieve PCR/NAAT – test niet korter dan 11 dagen gelden en niet langer dan 180 dagen is afgenomen. Je herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU lidstaat.

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Bezoek de website van het ministerie van buitenlandse zaken voor de meest actuele informatie omtrent je terugkeer naar Nederland vanaf jouw beoogde bestemming via de volgende link.

Maatwerk safari’s naar Afrika.
Jouw interesse. Onze expertise.


Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen biedt Inspired by Safaris onafhankelijk advies, ontwerpen we volledig unieke safari programma’s of
passen we bestaande trips aan.